Så var det
äntligen dags för att testa någonting nytt, nämligen
Watts Up-Cycling på
SATS Marievik!
Gudarna ska veta att Spinning eller Cycling inte är min bästa paradgren men jag gör verkligen mitt bästa även om jag helt enkelt inte har ett supertempo i mina ben. Jag är dock ganska duktig på att nöta stående vid uppförsbackar.
Så, vad är då Watts Up-Cycling? Är det verkligen någonting nytt? Behövs det ett nytt Cyclingpass?
Ok, vad är det? Man kan säga att Watts Up-Cycling är ett cykelpass där vi använder oss av Hastighet/tempo och Watt/effekt via display på cykeln snarare än ett förkoreograferat pass. Det finns olika typer av Watts Up-pass med fokus på olika saker och mål.
Hur går det till?
1) Uppvärmning - Låt oss skaka liv i pumpen och resten av kroppen så att vi blir beredda på belastningen.
2) Dags att göra ett Talk-test. Det innebär att vi cyklar i ett specifikt tempo med en förutbestämd effekt för att hitta ett tempo där vi kan prata med cyklisten bredvid men helst inte gör det. Instruktören säger till när du ska fråga personen bredvid dig hur trött han/hon är. Går det bra att prata eller närmar vi oss gränsen? Vi gör detta ett antal gånger och justerar farten tills att vi hittar en nivå vi är nöjda med. Låt oss säga att du upptäcker att ditt normvärde blir 250 Watt.
3) Alla har nu efter testet ett Watt-värde som vi utgår ifrån. Nu startar Intervallerna där Instruktören kommer att be dig cykla med 20% lägre Watt eller 20% högre Watt än ditt normvärde. I exemplet 250 Watt så kommer du alltså att variera 200 Watt, 250 som är ditt normvärde eller 300 Watt i en specifik hastighet.
Vad tyckte jag?
Jag tyckte om det här! Jag har dåligt tempo i mina marathonben och har problem med att trampa i högt tempo, något som instruktörskompisen Camilla känner till sedan tidigare. Det brukar normalt resulterar i att hon under vanliga cykelpass piskar mig under passet och försöker få mig att höja tempot när jag sakta men säkert tappar farten utan att jag märker det själv.
Med hjälp av Displayen med Watt, tempo och dina uträknade värden så är det hur enkelt som helst att korrigera tempot vid behov. "Oj, jag ligger lite under, jag får trampa på lite". Det kan ju också vara så att du har för högt tempo men för låg Watt. Öka motståndet så går troligtvis tempot ner men Watt ökar!
Man följer strikt sina uträknade värden vilket är mycket bra men man kan uppleva att man tappar lite av det roliga med vanliga pass där man har mera koll på vilken musik som spelas och försöker använda den som inspiration snarare än matematiska formler.
Watts Up-Cycling är helt klart värt att testa och många kommer att tycka att det är både svettigt, roligt och bra träning! Som lite kuriosa kan sägas att det är Marco Lucisano, pappan till 30-20-10 som har tagit fram även detta koncept!
Vill du läsa mer:
Läs även: