måndag 21 maj 2012

Bodypump 82 är här - mina första intryck!

Bodypump 82
Äntligen är Bodypump 82 här och jag skriver äntligen och det beror inte på att 81:an var dålig på något sätt men det var dags för någonting nytt!

För er som läser mina bloggar så är det ingen överraskning att jag skriver så här. Till och med instruktörerna hade tröttnat och behövde en nytändning.

Först så backade Micaela till 80:an för att skaka om rutinerna och Camilla tog ett gigantiskt kliv till 74:an från slutet av 2010! Båda dragen var mycket, mycket lyckade!

Så vad tycker jag om den nya releasen? Var det värt väntan? Var det tillräckligt många nyheter för att jag skulle få en nytändning och en WOW-känsla? Svaret måste bli JA ! I 82:an är en hel del annorlunda om man jämför med 81:an och det börjar redan vid uppvärmningen men mer om det längre ner när jag beskriver varje delmoment.

Fokuseringen verkar ligga på att få upp pulsen samt att träna musklerna där vi normalt är lite svagare. Ett exempel är knäböjen där man går ner snabbt, stannar till och öser på för fullt uppåt.

82:an kan upplevas lite hattig om man inte har kört Bodypump så mycket men har man kör ett tag så är det inga problem. Man kommer in i rytmen snabbt men som vanligt så behöver man kanske fundera både en och två gånger över hur många kilo man ska ha på stången.

Det var lite kul idag för en ny kille skulle lägga på viktskivor inför uppvärmningen och slängde på 2 stycken 10 kg skivor... det var ju faktiskt lite humor. Man kan säga att han körde med mera sansade vikter under resten av passet efter en varning från instruktören.

Nej, nu försöker jag ge lite info om 82:an...

Upplägget ser ut så här:
1. Uppvärmning - Hur varierat kan det blir? Visst, samma typ av uppvärmning men faktiskt lite hattigare. Ena sekunden gör man stående rodd och plötsligt gör man militärpress med skivstången mot taket. Nåja, det finns ett syfte och man blir ju lite varmare och smidigare i musklerna.
2. Ben/säte - Precis som 80 och 81:an så är det en hel del knäböj med stång. Snabbt ner, håll, långsamt upp. Två ner, två upp. Tre ner, snabbt upp osv. Vi känner igen det men som sagt så ville man nå de svagare delarna vilket var en liten ny approach.
3. Bröst - Bänkpress som vanligt i olika varianter. Ner på rygg, fatta ett brett grepp, pressa  skulderbladen i brädan och få till det där nypet och nöt på. Långsamt ner - långsamt upp, singlar, snabbt ner - långsamt upp, ner i källaren mm. Som grädde på moset så får vi njuta av lite armhävningar också. En del hatar det, en del älskar det...
4. Rygg - Fortfarande en favorit. Stående rodd, smala och breda samt Frivändningar. Jag upplevde att det var flåsigare, inbillning? Nämner detta igen för det här är viktigt! Ha rejält på stången för du får inte trycka upp stången mot taket utan att behöva använda benen. Då fuskar du och har för lätt motstånd!
5. Triceps - Wow, det här gillade jag! Bänkdips med viktskiva i knät, sittande press med viktskiva, kickbacks samt Tricepsarmhävningar. Underbart! 10 kg viktskiva vid den sittande pressen? Håll in armbågarna! Är det för tungt, byt till 5 kg.
6. Biceps - Ännu en favorit. En variation av vanliga stående curls, Snabbt upp - långsamt ner, långsamt upp - långsamt ner. Det finns en frivillig vila i mitten men du kan även köra långsamt upp - långsamt ner under vilan istället! Älskar att nöta biceps. Våga lägga på något kilo här!
7. Utfall(Ben/säte mm) - Fortfarande så jobbigt men nyttigt! Utfall med stång i början sedan något helt nytt! Vi gör knäböj utan stång några gånger, sedan varannan upphopp för att efter det nöta på med upphopp hela tiden. Supernice!
8. Axlar - Ännu en favorit ! Macrays har försvunnit men mycket känner vi igen. Armhävningar, axlarnas baksida med hantlar följt utav axlarnas utsida inklusive rotator cuff. Militärpresserar med stång finns kvar. Otroligt skönt att nöta på men jag får alltid lite komplex när jag ser Camilla nöta... hon är i sitt esse här!
9. Mage - Plankan på raka armar där man drar in benet och för höger knä mot vänster armbåge mm finns kvar. Den är mycket bra! Ungefär samma upplägg som 81:an i övrigt.
10. Nedvarvning/stretch.

Sammanfattning:
Jag gillar det här! Kanske beror det bara på att det är nytt men det spelar inte så stor roll. Det finns tillräckligt många nya delmoment/rörelser för att ge mig en kick! Vad tycker du? Skicka gärna feedback, helst via en kommentar till artikeln men det gåååår ju att mejla också. Lycka till med träningen!

Jo, en sista kommentar bara... Instruktören frågade en kille varför han aldrig var med på hennes Bodypump och fick tonårskommentaren: "Jag är tillräckligt stor". Jag säger bara: "Grabben... lång och kraftig benstomme imponerar inte på mig även om du är hyfsat vältränad!"

BODYPUMP 82
Track 1:Raining Diamonds (Ricki-Lee)
Track 2: Someone Like You - Kris McTwain Club Edit(N-Finity)
Track 3: I Like How It Feels (Solitary Phase)
Track 4: Bring Me To Life - Hands Up Club Mix (Jan Wayne)
Track 5: Bad Case Of Loving You (Secret Appendix)
Track 6: Bottoms Up (Nickelback)
Track 7: Ecuador - Bad Behaviour Remix (Sash!)
Track 8: Be Cool 2011 - DJ From Mars Club Remix (Paffendorf)
Track 9: Feel So Close (Calvin Harris)
Track 10: Time To Say Goodbye (iL Divo)

Alternativa låtar:
Track 6: Gettin Over You (The Louder Forest)
Track 8: Airplanes - Kris McTwain Remix (Groove Chasers)
Vill du veta mer?

20 kommentarer:

 1. Hej! Tack för att du skrivit om 82:an. Ser fram emot att prova den. Tränade senast i fredags ochd å var det 81:an ännu och sen blev jag förkyld.
  Vet du om man kan träna med hosta? Jag är frisk nu i övrigt men hostan kan hänga kvar i veckor :/ Har bodypump-abstinens förstår du :-)

  Mvh Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina! Träna med snuva osv gör ju inte så mycket men man ska vara försiktig när det gäller halsproblem. Jag är ingen läkare men säger så här... har du ont i halsen så låt bli men är det bara rethosta så kan du prova att köra. Man kan ju ha rethosta i veckor efter att man har tillfrisknat. Lyssna alltid på kroppen!

   Radera
 2. Okej, jag har inga andra symptom än rethostan. Blir nog bodypump på fredag då :-) Denna gång kom jag till din blogg igen när jag googlade det :-D

  /Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googla??? Bookmark:a ska du ju göra! ;-)
   Här kommer du alltid att hitta det senaste inkl. info om passen och musiken.

   Radera
 3. Jag gillar det nya helt klart särskilt tricepslåten!!! Tur att de börjar med dipsen är sjukt svag när det gäller att ha mig själv som motvikt. Nr två är utfallen helt klart! Brinner inte benen efter det säger jag gå djupare hoppa högre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gillar samma plågor märker jag. Kul med feedbacken... vad tyckte du om musiken/låtarna? Någon favorit?

   Radera
 4. Åh, jag hade hoppats att macrays skulle vara kvar!
  Här får jag njuta av dem nån dryg vecka till. Det är release på nya lesmillspassen den 9:e.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Jag håller SÅÅÅÅ mycket MEEED dig !!!!
   Macrays är grymt roliga och jobbiga men de kommer säkert tillbaka till nästa release.... annars... ;-)
   Hoppas du gillar nya releasen. Skriv gärna vad du tycker efter den 9:e !

   Radera
 5. Jag tycker 82an är jobbigare än 81an men jag har egentligen inte så mycket att jämföra. Utfallen var super jättejobbigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du
   Jag håller med om att vissa bitar av 82:an var riktigt jobbiga och upphoppen bidrog mycket till det. Triceps är fortfarande en favorit för mig på 82:an. Vilken är din?

   Radera
 6. Ååh jag tycker att 82:an är såå bra! De senaste releaserna har varit lite sisådär, bra förstås men 82, wow! Jag gillar den såå mycket, särskilt triceps och utfall, otroligt jobbiga men ack så underbara! Enda minuset är att jag saknar mac raise (osäker över namnet men du vet den i axellåten!) samt att musiken i bröstlåten är lite tråkig. Annars super!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du!
   Gillar också 82:an, även om jag kanske inte tycker att den är bättre än 81:an. När det kommer en ny Release så är det alltid något man saknar från den föregående.

   Håller med om Macrays(min stavning) och även om Triceps. ÄLSKAR triceps i 82:an!

   Radera
 7. Hej Christer, idag missade du något riktigt roligt. Michaela körde sitt 100:ade pumppass som instruktör. Hon firade genom att köra ett "eget" pass, hennes favoritlåtar från olika reliser i en härlig mix. Riktigt kul! Häftig känsla när kroppen mindes rörelserna till de låtar som dök upp. Även om det var ett tag sedan man körde dem senast. En härlig känsla var också att märka att många av låtarna kunde jag nu köra med mera vikt än när det var med i sin respekive relise. Hon är riktigt grym tycker jag!
  82:an är inte så dum den heller. Finns några guldkorn i den, men det kan vi prata mer om nästa gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Jo jag hörde av Michaela att hon skulle göra en specialare men tyvärr så är jag inte i stan. Trist att missa men kul att du tyckte om hennes Bodypump-medley.

   Kul att du kände att du kunde ha mera vikt på jämfört med tidigare. Nu vet du ju att du har utvecklats och har blivit starkare!

   Vi får ta 82:an nästa gång vi ses!
   Någon favoritlåt/övning?

   Radera
  2. Hitintills är det nog bröstlåten och tricepslåten som jag gillar bäst i 82:an. Båda låtarna passar så bra till de övningar man gör. Armhävningarna på slutet där man växlar med en arm på plattan är en riktig utmaning. De kommer jag få kämpa med för att kunna ta i max. Men det är ju det som är grejen, det ska vara utmaning, eller hur? Tricepslåten har lite annan karaktär och just därför är den bra. Riktigt bra övningar dessutom som känns att det tar.
   Måste nog köra 82:an ett par gånger till, men hitintills är det nog bara uppvärmningslåten som jag tycker är lite sisådär. Har inte fått något bra flyt i den men det kanske kommer.

   Radera
  3. Tack för din feedback. Japp, låtarna fungerar bra!
   Gillar som jag skrivit tidigare Tricept rejält. Behöver dock komma upp mer med kroppen. Brädan på högsta räcker inte på Triceps. Armhävningar med enda mot platta kommer i ett läge när det blir fruktansvärt jobbigt. Kul hur som helst men...
   Uppvärmingen ÄR hattigt... håller med.

   Radera
  4. Hej på er!
   Vad kul att du tyckte om passet Lena! Jag hade fantastiskt kul på passet i lördags, jag fick ju köra allting till mina egna gobitar.
   Jag uppskattar ert öppna sinne så det finns möjlighet att leka lite under passen. Ibalnd är det kul att få lite variation och nya utmaningar.

   Jag förstår era tankar kring uppvärmningen. Det gäller att vara extra proaktiv i den här releasen och hela tiden förbereda kroppen på vad som komma skall. Det krävs några gånger för att det ska sätta sig i muskelminnet och övergångarna ska kännas naturligt, men det kommer, tro mig! :)

   Tack så mycket för all fin respons!! Imorgon kör vi 101! Annars lika fullt ös som vanlig på lördag.

   //
   Micaela

   Radera
  5. Hej Micaela!
   Kul att läsa din feedback om ditt Jubileumspass! :-)

   Jag håller faktiskt redan med dig. Körde 82:an idag igen och är man på tå och hänger med på de byten som sker under uppvärmningen så går det riktigt bra!

   Som jag skrev längre upp så var det trist att missa din specialare. Ännu värre är att Lördagar under sommartid troligvis innebär att jag är på landet.

   Lösningen på det??? Jag kommer att köra lite Torsdagar istället, dock ej imorgon(naprapat).

   Ha det kul imorgon hur som helst!

   Radera
 8. Jag fick chansen att köra BodyPump direkt efter Sh'Bam igår. Så jag var uppvärmd :)
  Ledarna som körde var inte de bästa jag träffat på, men helt ok förstås.
  Jag håller med om uppvärmningen den var lite hattig. Jag blev lite fundersam när man bad mig lägga på _ännu_ mer vikt på benen. Jag som knappt får upp stången över huvet som det är nu. Jag har väldigt svag överkropp men starka ben, så jag klarar 20kg och det kändes lite lätt (men inte när jag skulle få ner stången igen, hahaha!) (btw så har jag just ökat till 7 på tri- och biceps :o, så nog är det skillnad...)

  Apropos ben, fasiken vilken häftig utfallslåt mycket bra musik och mitt löpsteg kommer att älska styrkan som rörelserna kommer att ge. Jag trodde allvarligt talat att jag skulle dö när jag skulle göra den andra omgången upphopp! Fy, så trött jag var!

  Biceps får jag nog vänja mig vid, jag är lite för tung för min överkroppsstyrka så jag har svårt att göra dips på ett vettigt sätt. Däremot gillade jag backicksen!

  Det var lite skönt med ungefär samma på magen, så man får känna att man kan några rörelser i alla fall :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bodypump och Sh'bam i dubbelpass, vilken lycka men med rätt instruktörer ;-)

   Jag har stark överkropp och lite svagare ben men jobbar på det.

   Upphoppen är grymma! Förstår precis vad du menar. Man mår nästan illa på slutet = bra !!!

   Dipsen är svåra även för mig som du kanske såg i en tidigare kommentar? Jag har starka triceps men jag skulle vilja komma högre så att rörelsen blir längre/jobbigare.

   Jättekul att det verkar gå bra för dig!
   Jag träffar för övrigt flera som kör tungt på benen och ibland får man hjälpa till med stången men det tycker jag bara är kul! :-)

   Imorgon blir det förhoppningsvis Pump och Core för mig och jag inte är spärrad på gymmet.

   Radera