onsdag 25 januari 2012

Bodypump - minska vikten, behåll tekniken!

Här kommer något av en mellanakt från mig när det gäller Bodypump.

Passar på och skriver om något eller snarare någon som jag tror att vi alla har sett under en gruppträning. Jag påstår inte att det är ofta och inte att det gäller alla i den här kategorin. Ingen speciell hängs ut.

En kille, ofta stor och bitig ska köra Bodypump för första gången. Han kommer in i lokalen och ser sig om i lokalen.

Instruktören som ofta känner igen nya förmågar frågar lite neutralt om det finns några nya i lokalen? Ingen reaktion från muskelberget (han styrketränar ju hela tiden och behöver ingen hjälp).

Killen plockar fram bräda, matta, skivstång, vikter och tittar sig runt lite i smyg för att se vad de andra sätter på inför uppvärmningen(han dubblar naturligtvis).

Passet kommer igång och det går bra i början. Tekniken är sådär men det är ju inte så konstigt då det är första gången. Ju längre in i passet han kommer ju tröttare blir han och tekniken börjar bli riktigt dålig(fan är det ingen vila mellan muskelgrupperna?)

Killen börjar bli stressad med fler och fler ofrivilliga pauser i varje moment. Att köra med mindre vikter finns inte.

Passet tar slut och instruktören går fram och frågar hur det gick. "Jo, det gick väl okej men jag hade nog räknat med vila mellan övningarna" blir svaret. Tror ni att killen kom tillbaka?

Det jag beskriver har jag själv bevittnat av och till på gymmet. Killar som lastar på rejält med vikter och har riktigt dålig teknik och nu snackar vi inte nödvändigtvis om någon som kör Bodypump för första gången.

Jag har också bevittnat killar som kör Bodypump regelbundet men som fortfarande har dålig teknik. Misstaget är nästan alltid densamma. För mycket vikt vilket innebär att tekniken inte kan bibehållas vilket resulterar i ett felaktigt tempo långt ifrån Instruktörens!

Mitt råd för bättre teknik är följande... ta bort några kilo och se till så att tekniken är så bra som möjlig! Jag gick själv ner ett snäpp på fler muskelgrupper när man släppte Release 80.

Man kan tro att tempot blir för långsamt om man har för många kilo på stången men det är lika många gånger tvärtom. Anledning? Kör man till exempel Bicepscurl med stång så hivar man upp stången med all kraft men orkar inte hålla emot på nedvägen om det är syftet. En kille jag ser ganska ofta håller för högt tempo under 60% av passet(!). När jag håller emot på nedvägen och stången passerar bröstet så är hans redan i bottenläget!

Det intressanta i hans fall är att han stod 1 meter framför instruktören som flera gånger tittade på honom och försökte få honom att sänka tempot.

Vi drar slutsatsen att vissa drar lärdom av kritiken från Instruktören och förbättrar sin teknik och gör så gott de kan. Vissa måste förstå att de håller fel tempo, hur kan man inte göra det när alla andra gör annorlunda? Den här kategorin vill inte bli korrigerade. "Jag vet bäst själv!"

Nu hör jag någon som säger: Fokusera på din egen träning och strunta i andra. Visst, det kan man göra men det är väldigt stressande att ha någon bredvid sig som befinner sig på Le Mans.

Jag då? Få personer i min omgivning har missat att jag älskar Bodypump! Är jag så himla perfekt? Absolut inte och jag skriver inte det här för att förhärliga mig själv! Jag kan alltid bli bättre och vill bli bättre men förhoppningsvis så läser någon det här och får sig en tankeställare!

Några sista råd innan jag lägger ner skrivande för den här gången:

 • Är du ny? Säg det till instruktören. Hon/Han ger bra tips om hur många kg du bör använda
 • Var inte rädd för att göra fel. Ingen är ofelbar!
 • Var observant på hur Instruktören gör. Jag lovar att din teknik snabbt kommer att bli bättre!
 • Var inte rädd för att ställa frågor efter passet
 • Stretcha ordentligt efteråt

Slutligen. Vad anser jag är det perfekta passet? För mig är det med maximalt motstånd men med bibehållen teknik! När en muskelgrupp är klar så ska du känna att: Tur att det inte var 2-3 reps till !
   

2 kommentarer:

 1. Åh vad bra skrivet! Kör själv med lätta vikter men är mkt noga med tekniken. Har man rätt teknik stärker man ju de rätta musklerna och kan därmed öka i vikt eftersom man starkare :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Sandra!

  Tack för att du gillar det jag skriver. Jag tycker att man ska vara ärlig även om det kanske kan låta lite hårt ibland.

  Du har ju helt rätt! Det är ju bättre att köra lite lättare men med rätt teknik än med för tunga vikter och som du skriver så kan man ju öka när man känner att man är redo för det.

  Lycka till med träningen och ge gärna feedback på hur det går! :-)

  SvaraRadera