tisdag 23 april 2013

Styrketräningen dominerar!

Styrketräning
Gruppträningen har dominerat under 2 år men just nu är jag inne i en period där jag har minskat Bodypumpen till förmån för egen styrketräning.

Varför? Anledningen kan man läsa i tidigare bloggar men i korthet... Bodypump ger uthållig styrka och just nu så vill jag fylla ut lite också.

Jag har ett ganska fulltecknat träningsschema så jag delar inte upp träningen och kör vissa muskelgrupper vissa dagar utan försöker köra  helkropp varje pass. Det blir normalt ett pass på mellan 75-90 minuter.

Jag har som regel att inte räkna minuter utan tränar helt enkelt tills att jag känner mig helt nöjd med passet och viktigt är att jag känner en rejäl pump i tränade muskler.

Mitt upplägg då? Jag brukar försöka attackera en muskelgrupp olika från gång till gång.

Tar man Triceps som ett exempel så brukar jag alltid inleda med dips mot bänk med viktskiva bara för att jag helt enkelt gillar den och den tar även bra på bröstmusklerna. Jag kompletterar med Kickbacks för att nästa gång byta ut Kickbacks mot stående Tricepspress med en 15 eller 20 kg viktskiva.

Det finns otroligt många övningar som är lika bra eller bättre men jag väljer övningar jag trivs med.

Biceps då? Favoriten är fortfarande Curls med EZ-stång. Går efter 3-4 set över och kör 2 set roterande hantelcurls och 2 set hammerculs, normalt med 16 eller 18 kg hantlarna. Efter det här så har armarna normalt fått sitt.

Axlarna är jag lite försiktig med. Jag kör hellre lättare men striktare! En favorit är drag till hakan med stång. Den tar lite överallt men även på axlarna. Långsamt eller explosivt upp till hakan, håll still någon sekund och håll emot på vägen ner. Hantelsväng finns naturligtvis med på schemat. Kör inte speciellt tungt men strikt!

Andra favoritövningar just nu är klassikern Latsdrag bakom nacken och Raka marklyft. Underbar övning den sista! Jag kör den normalt ganska sent i mitt träningspass så det största problemet är faktiskt att jag är trött i greppet. Det blir normalt 4 set av varje övning.

Kör även andra övningar som Benpress, Stående vadpress mm.

Magen måste ju få sitt, eller hur!? Plankan är en skonsam men effektiv övning. det blir några set där jag står 90 sekunder. Kan inte låta bli utan kör Situps med viktskiva mot pannan och nöter på med 40 reps i 3-4 set.

Direkt efter träningspasset så blir det en skön dusch, Energidryck/bar och sedan hem och ät!

Läs även: Större muskler? Det räcker inte med bara Bodypump!
Eller varför inte: Träningsmellis - Jag vill ha ditt favoritrecept !